We starten in Terhole, hier zijn diverse kleine perceeltjes met oude graanrassen te zien. Je kan er Zeeuwse zesrijzige wintergerst, bruinkafemmertarwe, witte emmertarwe, eenkoorn, wilhelminatarwe, zeeuwse tarwe, zeeuwse witte tarwe, riswiet, rotkorn spelt, spelt van hoosterhof en verschillende soorten mosterd vinden. Door Universiteit en Hogeschool Gent worden er proeven gedaan of deze granen verwerkt kunnen worden in het Alterbrew project. Dit project heeft als doel lekkere bieren te ontwikkelen met oude granen. Ook lokale bierbrouwers hebben interesse om te onderzoeken of er met oude granen bieren te brouwen zijn, het Patrijske geeft alvast het goede voorbeeld. Met de mosterd worden proeven gedaan om lokale mosterd te maken, en bakkerij Boussen uit Sint-Jansteen bakt dan weer met de oude granen brood.
Volgende stop is Lamswaarde/Paal, hier worden op duurzame wijze granen geteeld door onder andere de toptelers uit Zeeuws-Vlaanderen. Deze leveren aan mouterij The Swaen in Kloosterzande. Ook wordt pareltarwe geteeld voor de Zeeuwse Vlegel. Als de tijd het toelaat wordt een stop in Ossenisse toegevoegd aan de excursie.
Praktisch
- Dinsdag 20 juli om 19u30
- Deelname is gratis.
- Graag vooraf aanmelden via grenspark.grootsaeftinghe@zeeland.nl
- Startlocatie: Notendijk (ter hoogte van nr. 25) in Terhole, Hulst.
Deze excursie wordt u aangeboden door ANV de Groene Oogst, historische gewassen natuur(lijk) Zeeuws-Vlaanderen en bakkerijk Boussen culinair in samenwerking met Grenspark Groot Saeftinghe.