Uit een onderzoek van Natuurpunt blijkt dat zich in België jaarlijks minstens 170.000 vogels te pletter vliegen tegen hoogspanningskabels. Dat zijn er gemiddeld minstens 466 per dag. Dat is een gigantische hoeveelheid. Op zich zou je denken dat de vogels deze obstakels zouden mijden, aangezien ze van nature meestal wel afstand houden tot verschillende elementen in het landschap. Hoewel het varieert van soort tot soort, zien we dat bijvoorbeeld weidevogels doorgaans 250 meter van bebouwing af blijven. De rottigheid met hoogspanningskabels is, dat vogels ze vaak niet of niet op tijd zien. Zeker 's-nachts, bij valavond en mist of wanneer het stormt.
Boven het Rietveld in Kallo, waar zeldzame vogels als de zomertaling, roerdomp, fuut, woudaap en zovele anderen neerstrijken om te nestelen, is dat helaas niet anders. Integendeel. Boven het rietveld staan helaas twee rijen hoogspanningskabels die de gevleugelde bezoekers naar het leven staan. Onder de meest recente slachtoffers betreuren we onder andere knobbelzwanen, kleine en grote zilverreigers, zwarte ibissen, lepelaars en de geoorde fuut. Dat vraagt om een oplossing. Die oplossing is er, ze kan alleen niet van vandaag op morgen worden gerealiseerd. Het aanbrengen van bakens aan de kabels verhoogt de zichtbaarheid ervan voor de vogels enorm.
De bakens, zogenaamde Avispheres, zijn niets anders dan bollen die aan de ene kant rood gekleurd zijn, voor zichtbaarheid overdag, en aan de andere zijde oplichten in het donker. Rest alleen nog de netelige kwestie hoe en wanneer je die dingen moet aanbrengen. Dat kan eigenlijk alleen maar tijdens plaatsing van nieuwe hoogspanningslijnen of tijdens gepland onderhoud. Netwerkbeheerder Elia heeft de eerste fase van de in totaal 60 geplande Avispheres dit voorjaar geplaatst tijdens gepland onderhoud van de 380 kV-installatie. Een tweede draadstel dat later dit voorjaar op de planning stond is helaas uitgesteld wegens het vervroegd terug in gebruik nemen van een deel van de kerncentrale in Doel. Over twee jaar krijgt de oostelijke 150 kV-installatie een upgrade naar 380 kV en wordt ook deze voorzien van de Avispheres. Kleine stapjes, maar zeker in de goede richting.