'Gedwongen inactiviteit' schrijf ik in de aanhef, maar dat is niet helemaal eerlijk ten opzichte van de gidsen in het grenspark. Zij hebben de tijd die ze ongewild en onbedoeld in de schoot geworpen kregen door de Coronapauze bijzonder nuttig besteed. Het gidsenaanbod in Grenspark Groot Saeftinghe werd onder het vergrootglas gelegd en waar nodig en mogelijk aangepast, uitgebreid en geactualiseerd. Zo kon gisterochtend worden afgetrapt met een nieuw programma, dat in alle veiligheid de nodige diepgang aan weet te brengen in het verhaal achter de metamorfose die de Hedwige- en Prosperpolder momenteel ondergaan.
Het begint allemaal met een forse regenbui, maar al snel klaart de lucht boven de polders op. Het lijkt een makkelijke metafoor voor de strijd die geleverd is voor het behoud van de polders zelf, maar los van het toeval is het vooral een mooi bruggetje naar de inhoud van het programma van vanochtend. Met veel verve doen de gidsen de geschiedenis van het gebied uit de doeken. Van de veenafzetting in de kleine ijstijd over de eerste nederzettingen naar de families Vijd en Arenberg. Over strijd tegen het water, met het water en om het water. De geschiedenis van Groot Saeftinghe laat zich met veel moeite samenvatten in één ochtend.
Staat de ochtend vooral in het teken van de metamorfose van het gebied door de jaren heen, de middag staat dan weer helemaal in het teken van de natuur. Die nieuwe natuur, waaraan zo hard wordt gewerkt, maar vooral de vogels, die al volop gebruik maken van elke kans die ze krijgen om zich in dit gebied in stand te houden. Onder leiding van de gidsen krijgen de deelnemers een fraai inzicht in de huidige vogelstand. Al met al een gevarieerde dag, die we in dit korte artikel nauwelijks eer aan kunnen doen. Het beste verwijzen we u door naar het gidsenaanbod elders op deze website en komt u het zelf ontdekken.