De laatste sporen

11-09-2020
1 reacties

Wie zich verdiept in de geschiedenis van de polder, leert dat het teruggeven van op de zee gewonnen land niet uniek is. Geen wetenschap neemt geschiedgraving zo letterlijk als de archeologie. Deze week werden de resultaten van de laatste archeologische opgravingen in de Hedwigepolder gepubliceerd.

Al in de middeleeuwen waren er nederzettingen in wat nu nog de Hedwigepolder is. Natuurrampen en oorlogsstrategieën maakten daar in de 16e eeuw een eind aan. Vooraleer alle mogelijke resten opnieuw onder water verdwijnen, hebben archeologen in opdracht van de provincie Zeeland een laatste onderzoek verricht naar het middeleeuwse bestaan in 'de polder'. Een ding lijkt zeker, het leven in de polders was hard en onzeker. Drie kleine dorpjes zijn er bekend, Stappaert, Blauhuijs en Casuele. Gehuchten eerder, soms maar een paar huizen groot, alleen het laatstgenoemde had een klein kerkje. Veel sporen hebben de bewoners niet nagelaten, maar dat ze bestaan hebben is zeker.

De allerheiligenvloed en de strijd tegen de Spanjaarden waren de doodsteek voor de middeleeuwse bewoning van wat later de Hertogin Hedwigepolder zou worden. Je ziet het aan de sporen in de veengrond. Waar turf gewonnen werd herken je de abruptheid waarmee het werkterrein is verlaten. De turf was al gestoken, maar is nooit weggehaald. De restanten van nederzettingen zijn minder duidelijk. Op de rijkste vindplaatsen zijn sporen van bewoning talrijker dan die van bebouwing. De veenachtige ondergrond geeft weinig prijs. In deze bodem herken je geen paalgaten of oude funderingen. Recente opgravingen bevestigen wat archeologen reeds lang vermoeden, het was hard labeur in de polder.

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Jenny Buise

22-09-20 om 20:59

Dit vind je ook in het Verdronken Land van Saeftinghe in grote blokken turf als je geluk hebt.

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen