De rode loper

23-09-2021
2 reacties

De droom van elke beginnende cineast is natuurlijk een uitverkochte zaal. Voor Jennah Kips en haar productieteam ging die droom afgelopen zaterdag in vervulling op Film by the Sea in Vlissingen. Twee keer maar liefst! Terecht natuurlijk, want Friet met Mossels is het bekijken meer dan waard.

Friet met Mossels is het project waarmee Jennah Kips dit jaar haar studie Animatie en Illustratie aan de Sint Joost School of Art & Design in Breda afrondde. Haar absurdistische kijk op de vermeende leegloop van haar geboortestreek. Geen aanklacht tegen de vergrijzing, maar een uiting van terechte twijfel bij de legitimiteit van het krimpscenario dat de regio al geruime tijd in een wurggreep lijkt te houden. Verwondering, verbijstering, maar vooral volhardendheid geven in de 16 minuten durende kortfilm vorm aan de overlevingsdrang van de regio. Jennah liet zich inspireren door de vraag die in Zeeuws-Vlaanderen al decennialang een heet hangijzer is: Laten we ons niet te makkelijk ringeloren door een gecreëerd verhaal van krimp en vergrijzing? In haar scenario gaat ze op zoek naar wat er wel kan. De vanzelfsprekendheid van haar inzichten maakt van deze film een verademing.

In de competitie Zeeuws Licht dingen films van Zeeuwse makers of met een Zeeuws thema tijdens Film by the Sea mee naar awards voor de beste korte speelfilm, de beste korte documentaire en de beste lange documentaire. Geen slechte plek om Friet met Mossels voor te stellen aan het bioscooppubliek. Met zijn allen op de rode loper, voor het overgrote deel van de gelegenheidscast van Friet met Mossels was het een eerste keer. Dat het naar meer smaakte zien we op de foto's. Dat dat ook zomaar zou kunnen gebeuren, zou ons na het zien van de film niets verbazen. Friet met Mossels roept vragen op en dat is precies de bedoeling. 'Hoezo is er geen toekomst, waarom laten we ons wijsmaken dat we in het hol van Pluto wonen?' Kunstmatige grenzen mogen geen reden zijn om een hele regio in het verdomhoekje te drukken. Als er iets is wat deze film ons kan leren, is dat we trots mogen zijn op wie, wat en waar we zijn. Dat we ons niet af hoeven te sluiten voor de boze buitenwereld, maar ze met een gerust hart in de armen kunnen sluiten.

Het is goed dat een film als deze gemaakt is, daar mogen we Jennah en haar team dankbaar voor zijn. Het is nog beter dat dit verhaal nu aan zijn reis begint. Na twee uitverkochte voorstellingen in Vlissingen ligt de wereld open voor het intrigerende verhaal van de frieten en de mossels. Als het aan de makers ligt gaan we er nog veel van horen. Wat ons betreft volkomen terecht. De gelaagdheid van zowel de boodschap als de film verdienen het om meer dan eens geproefd te worden. Is het een makkelijke film? Nee, maar juist het ongemakkelijke gevoel dat wordt opgeroepen past zo goed bij de regio, het thema en vooral de boodschap die Friet met Mossels wil brengen. Een boodschap van hoop en vertrouwen. Wie wil daar nu niet mee afsluiten?

 

Dit schreven we eerder over Friet met Mossels

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Sven Heyndrickx

27-09-21 om 14:04

Waar en wanneer kunnen we "Friet met Mossels" nog zien?

Marc Zaan

27-09-21 om 15:50

Dat is voorlopig nog even afwachten, Sven, maar het productieteam is volop aan de slag met het promoten van de film bij allerlei kanalen. Ik zal hen vragen nieuwe speeldata hier te melden. MZ

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen