Verduurzaming
Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) richt zich op de verdere verduurzaming van de landbouw. Zo worden boeren die, naast het produceren van voedsel ook aandacht hebben voor natuur en milieu extra beloond. Het nieuwe GLB wordt echt anders dan men gewend is. Zeker voor de boer in Zeeland en nog wat concreter, hier in Grenspark Groot Saeftinghe. Wat die grote veranderingen precies zullen zijn, wordt tijdens een informatieavond haarfijn uit de doeken gedaan door experts terzake. Voor Zeeuws-Vlaanderen betekent dit concreet dat je op 4 juli aanstaande wordt verwacht bij de CO3 Campus in Terneuzen. Een tweede bijeenkomst is de dag daarna in Heinkenszand, dus zeg niet dat je niet in de gelegenheid bent geweest.
GLB in het kort
Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid wordt door alle Europese lidstaten samen gemaakt. Elke 7 jaar wordt het beleid herzien en aangepast aan de meest recente omstandigheden. Normaal zou er al in 2020 een nieuw GLB in werking zijn getreden, maar we kennen allemaal de redenen waardoor dit is vertraagd. Hoewel de voorstellen dus nog niet definitief zijn, zijn de grote lijnen ervan al wel duidelijk. De drie opvallendste nieuwigheden zijn de grotere vrijheid die lidstaten krijgen in de uitvoering van de Europese regels. Dat maakt het voor Nederland mogelijk om beter in te spelen op kansen in onze landbouwsector of om problemen aan te pakken waar wij als land mee worstelen. Daarnaast moeten alle EU-landen een Nationaal Strategisch Plan (NSP) maken. Daarin beschrijft elk land hoe zij de Europese regels willen gaan toepassen. Ook Nederland is druk bezig de laatste hand te leggen aan ons NSP. Tot slot bevat het nieuwe GLB meer ambities op het gebied van toekomstbestendig boeren, waarbij het belonen van boeren die naast het produceren van voedsel ook zorgen voor natuur, klimaat en milieu een belangrijke rol speelt.
Nog meer landbouwnieuws
De provincie Zeeland heeft een groot aantal agrarische percelen in eigendom en geeft landbouwers de kans deze percelen voor het jaar 2023 in pacht te krijgen. Indien je als landbouwer met ingang van het pachtjaar 2023 percelen van de provincie zou willen pachten, kun je je via een belangstellendenregistratie aanmelden. De pachtperiode geldt voor een jaar vanaf 1 januari 2023. Meer informatie via onderstaande link.
tekst en foto MgfZ
Alles lezen over het nieuwe GLB
Inschrijven voor de informatieavond
Meer info over verpachting landbouwpercelen