Zo'n typische zaterdagavond in het najaar van 2022. Opgekleed voor een etentje, maar eigenlijk te warm voor een lange broek. Gelukkig mogen we eerst met Emiel het voedselbos in voor een uitgebreide rondleiding. De pakweg 40 gasten, het diner is tot de laatste stoel volgeboekt, hangen aan zijn lippen. Het inspirerende verhaal achter de bijzondere bio-dynamische teelten zet zelfs de grootste cynicus aan het denken. Het is een mooi begin van een bijzondere avond. Maandelijks stellen Emiel en Sonja van De Voedselbron hun keuken open voor het team van Culi-J. Chef-kok Jeroen Vonk en de zijnen stellen telkens weer een prachtig meergangen-menu samen uit de ingrediënten die de omgeving te bieden heeft. Verrassend, kwalitatief en, zoals ik nu zeker weet, ook erg lekker.
Terug binnen nemen we plaats aan een van de lange tafels. De term aanschuifdiner is niet gestolen. Het gezelschap is gemêleerd en hoewel ik hier op persoonlijke titel zit, is er geen ontkomen aan, vanavond bevinden we ons midden in Grenspark Groot Saeftinghe. Bekende gezichten alom. Er zijn er meer die juist vanavond hebben bedacht om het grenspark (nog) eens te proeven. Het zal de pret niet drukken, integendeel. De gezellige mix van bekend volk en potentiële nieuwe vrienden schuift moeiteloos door elkaar heen. Dit wordt een mooie avond, zoveel is zeker. Het voorgerecht dat op ons bord verschijnt onderstreept dat nog eens fijntjes.
Laat ik het maar meteen toegeven, ik ben een slechte eter. Niet uit het juiste hout gesneden voor de functie van culinair recensent. Inmiddels heb ik afgeleerd om op een avond als deze de menukaart af te speuren naar dingen die ik misschien wel lust. Ik laat mij beter verrassen door wat de chef van dienst mij voorschotelt. Geloof me vrij, ik ben vanavond niet teleurgesteld. De bietensalade met groene appel en aalfilet, gerookte ham van wild zwijn met paddenstoelen, knolselderijsoep met walnoot en hertenbiefstuk met pastinaakcrème lieten nauwelijks sporen na op mijn bord. Ik weet het, ik heb mijn spruitjes laten liggen, er zijn grenzen, maar verder heb ik er mijn vingers, bestek en bord bij afgelikt. En dan moest het dessert van pompoen cheesecake met stoofpeer en chocolade crumble nog komen.
Een avond als deze laat eens te meer zien waar het grenspark om draait. Samen iets bijzonders creëren. Natuurlijk is Jeroen een bijzondere chef en ja, de groenten uit het voedselbos behoren tot de mooiste ingrediënten die je je kunt indenken, Wanneer je dat alles optelt bij de bijzondere setting en het verrassende gezelschap, dan ben ik er zeker van dat iedereen die hier vanavond aanwezig was geproefd heeft waar Grenspark Groot Saeftinghe voor staat: Innovatie, smaak, kwaliteit en vooral de kracht van 'samen'. Een beleving die iedereen eens zou moeten beleven. Grijp die kans tijdens een van de volgende aanschuifdiners. Een beter advies kan ik niet geven.
Marc GF Zaan
De Voedselbron Culi-J