Jong geluk

foto Pepijn Calle - Het Zeeuwse Landschap
01-09-2023
0 reacties

De waterbuffels uit Baalhoek zijn niet nieuw op deze pagina, het heuglijke nieuws dat er sinds deze zomer ook vier kalveren achter de grote dieren aan dartelen is dat wel. De oplettende voorbijganger die de kudde vanaf de dijk weet te spotten kan als het even meezit ook dit jong geluk zien passeren.

De kudde waterbuffels die door Het Schor van Baalhoek trekt, wordt door Het Zeeuwse Landschap ingezet om overheersende begroeiing zoals riet en zeekweek te beteugelen. Tijdens de zomermaanden lopen de waterbuffels in het schor, in het najaar verhuizen ze voor de winter naar de Verrebroekse Plassen aan de andere kant van de grens. De naam zegt het al, deze buffelsoort heeft geen moeite met een waterrijke omgeving en gedijt prima in het zilte schor. Dat de dieren daarbij een uitgesproken voorkeur hebben voor het eten van de ruigere gewassen maakt ze uitermate geschikt voor hun taak.

Dat de inzet van de waterbuffels zijn vruchten afwerpt kunnen de ecologen van Het Zeeuwse Landschap alleen maar beamen. Na enkele seizoenen in het schor kun je duidelijk zien dat de vegetatie in het gebied aan het veranderen is. Het overheersende riet maakt steeds vaker plaats voor oorspronkelijke soorten als bijvoorbeeld lamsoor. Hierdoor verandert het monotone beeld in een veel gevarieerder landschap. Dat is mooi, maar uiteraard niet het belangrijkste. Schorren en slikken kunnen en moeten deel uitmaken van de natuurlijke bescherming van onze kustlijn. Door de vergaande kanalisering van de Westerschelde staan de schorren langs de oevers zwaar onder druk. Dankzij de begrazing door de waterbuffels vergroot niet alleen de biodiversiteit in het gebied, maar ook de overlevingskansen van het schor zelf.

Jaja, mooie verhalen allemaal, maar hoe zit het nou met de jong geluk? Waterbuffels komen uiteraard niet van oorsprong voor in Het Schor van Baalhoek. De huidige kudde wordt 'geleast' en is een paar zomers geleden voor het eerst uitgezet in het gebied. Dat de kudde zich nu langzaam uit begint te breiden, laat eens te meer zien dat de dieren prima kunnen overleven onder deze bijzondere omstandigheden. Dat is goed nieuws voor de beheerders, maar nog veel beter nieuws voor de natuur in het gebied. En jullie, jullie hebben er een attractie bij. Wanneer je vanaf de dijk de speelse rakkers met hun typerende witte puntje aan de staart ziet eenmaal hebt kunnen spotten ben je ongetwijfeld verkocht. En dat maakt dat deze ecologische maaimachine steeds meer deel wordt van Grenspark Groot Saeftinghe.

Marc GF Zaan

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen