Sorghum, een nieuw oud gewas

23-08-2022
0 reacties

In het kader van het Natuur Inclusief Zeeuws Bouwplan zijn er deze zomer verschillende excursies naar landbouwpercelen waar wordt geëxperimenteerd met alternatieve teelten. Nu donderdag, 25 augustus, neemt de Stichting Historische Gewassen ons mee om kennis te maken met een nieuw oud gewas, Sorghum.

In het waterwingebied bij Sint Jansteen vinden we het akkerreservaat De Schommeling. Jawel, een akkerreservaat. Door de ligging in het waterwingebied mogen er geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, mag er niet met mineralen bemest worden en is beregening uit den boze. Een uitdagend stukje landbouwgrond dus. Laten dat nou precies de ideale omstandigheden zijn om te experimenteren met Sorghum. Een van oudsher vooral in Afrika geteeld gewas, dat onder de meest barre omstandigheden een belangrijke rol in de voedselproductie vervult. Als de huidige zomer ons iets heeft geleerd, dan is het wel de afhankelijkheid van het veranderende klimaat voor onze landbouw. Kan de teelt van Sorghum deel uitmaken van een oplossing?

Iedereen met het begin van groene vingers begrijpt dat je niet zomaar een gewas kunt overplanten van Afrika naar ons klimaat. Niet zonder slag of stoot in ieder geval. Eind 19e eeuw werd er in Het Land van Hulst al geëxperimenteerd met dit bijzondere gewas. Zonder dat te weten heeft Walter de Milliano de handdoek opgenomen en zich gespecialiseerd in de specifieke kwaliteiten en eisen van Sorghum. Om een soort te vinden, misschien wel creëren, die zich in onze contreien kan handhaven is Walter begonnen aan een veredelingsproces. Welke zijn de beste rassen om hier in de lage landen te telen? De schrale zandgrond van De Schommeling is de ideale, we durven het woord bijna niet te gebruiken, voedingsbodem voor dit experiment. Daarom werden dit jaar twee varianten van Sorghum gezaaid. De resultaten daarvan gaan we donderdag bekijken.

Sorghum is erg gevoelig voor vorst en kan dus pas laat gezaaid worden. Door de aanhoudende droogte is er ook nog eens lang gewacht met zaaien, waardoor uiteindelijk pas eind juni de zaadjes de grond in gingen. We weten allemaal dat het de afgelopen twee maanden uitzonderlijk droog gebleven is. Normaal gezien een ramp voor de landbouw, maar in dit geval misschien zelfs eerder een zegen. Ja, het gewas groeit erg langzaam en ja, vergeleken met naburige teelten staat het Sorghumveld nog erg 'open'. Dat kan overigens juist weer een heel positief effect hebben op de habitat van bijvoorbeeld opgroeiende jonge fazanten en patrijzen. Een win-win situatie dus.

Eigenlijk is dit dus het perfecte moment om een kijkje te gaan nemen op de Sorghum-akkers. Dat gaan we dan ook doen. Walter neemt ons mee om de voortgang van de teelt te bekijken. Ons meer te vertellen over dit bijzondere gewas en de vele mogelijkheden die het biedt. Zo is het ene ras zeer geschikt om brood mee te bakken, terwijl een andere zich eerder zou lenen om mee te brouwen. Zover is het met de teelt in De Schommeling nog niet, maar de glutenvrije eigenschappen van de mogelijke eindproducten zullen zeker bijdragen aan een succesvolle invoering van dit nieuwe gewas.

Zin om mee te gaan naar De Schommeling en alles te leren over de kansen voor Sorghum en de vele mogelijkheden om er ook in onze contreien een succes van te maken? Donderdag 25 augustus verzamelen we om 15:30 aan de Maisweg in Sint Jansteen. De excursie is gratis en duurt ongeveer een uur.

foto: akkerwijzer.nl

Afbeeldingen

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen