Het veldstation krijgt vorm

26-01-2022
0 reacties

Na 55 jaar trouwe dienst was het zomerverblijf van Het Zeeuwse Landschap in Het Verdronken Land van Saeftinghe dringend aan vervanging toe. Een nieuw veldstation werd gebouwd. Het nieuwe veldstation biedt onderdak aan vogelringers, onderzoekers van het getijdengebied en enkele groepen per jaar die vanuit het veldstation naar de Noord trekken. Een welkome aanvulling op de vele ontwikkelingen in Grenspark Groot Saeftinghe. In juli 2023 gaan de eerste vogelringers vanuit het station aan de slag. 

Half november 2021 begon de bouw. Architectenbureau Ro&AD, aannemer Van Hese Infra, het Zeeuwse Landschap en Provincie Zeeland vormden het bouwteam. 
Het nieuwe gebouw werd opgebouwd uit hergebruikt hardhout. De buitenzijdes zijn bekleedt met lokaal geoogste materialen zoals riet, leemhoudend oeverzand, breuksteen en gestapelde graszoden. Dit stimuleert de bijen, vlinders, spinnen en vele andere kleine insecten. Het groendak biedt plaats voor sterns om te broeden, die nestelen namelijk het liefst in zand met schelpen. Her en der werd ook de lokale muurpeper gestekt en geplant op het dak.

De bouw van het nieuwe veldstation in Grenspark Groot Saeftinghe gaat met grote stappen vooruit! De eerste prefab onderdelen zijn al geleverd en geplaatst. Op die manier krijgt het nieuwe onderzoeksstation steeds meer vorm. Naar verwachting zal de bouw van het veldstation klaar zijn in mei 2022.

Het nieuwe veldstation wordt gebouwd op een unieke locatie in één van de grootste brakwaterschorren van Europa. Deze bijzondere locatie maakt van het veldstation de ideale uitvalsbasis voor onderzoek. In de toekomst zullen vanuit het veldstation verschillende monitorings- en onderzoeksactiviteiten van Stichting Het Zeeuwse Landschap en partners plaatsvinden. Dat is belangrijk voor het in kaart brengen en behouden van de biodiversiteit in Saeftinghe. Ook leveren de verzamelde data een belangrijke bijdrage aan internationale kennis over de waarde van het getijdengebied, schorvorming en trekvogels.

De bijzondere plek vraagt om een zorgvuldig uitgedacht bouwproces waarbij de natuurlijke omgeving zo min mogelijk wordt verstoord. Door te werken met prefab onderdelen wordt de bouwtijd op de locatie beperkt en is er minder bouwtransport door het gebied. Daarnaast wordt gewerkt met duurzame en hergebruikte materialen. Het gebouw komt deels op de wal te staan en rust met de andere helft op dertien meter lange palen die diep in de bodem van het schor zijn gedrukt. Deze palen zijn hergebruikte palen uit de oude veerhaven. Gevels en dak worden dan weer beplant en voorzien van natuurlijke materialen zoals riet, breuksteun en leemhoudend oeverzand en zijn goed voor de insecten in de omgeving. Er ontstaat een plek die volledig past in de filosofie van het grenspark!

Lees hier eerdere berichten over de bouw van het veldstation.

Afbeeldingen

Reageren

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Volg ons op social media

 

 

 

 

Bezoek ons voor meer informatie in het infopunt!

Adres: Scheldemolen Doel, 9130 Beveren, België. geopend vanaf 2 oktober '23 op ma, woe en vrij. 

dISCLAIMER

Download de app 
 

DOWNLOAD ONZE APP. EN ONTVANG NOTIFICATIES OP JE TELEFOON EN NIET MEER IN JE MAILBOX.

Download on the App Store

Get it on Google Play

 

 
Cookie-instellingen