Wereldwijd is er aandacht voor veranderingen in het weer. Extremere situaties komen steeds vaker voor en de dreiging van het water speelt op allerlei vlakken een rol. De internationale partners in het Polder2C's project, 13 in totaal, zijn op zoek naar kennis en oplossingen om de dreiging van het water ook in de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Het gros van de huidige veiligheids- en noodscenario's is gebaseerd op theoretische modellen. Door van de ontpoldering in het Hedwige-Prosperproject gebruik te maken als praktijkvoorbeeld kan een schat aan onmisbare kennis worden aangeboord.
De transformatie naar getijdennatuur biedt een veelzijdige proeftuin voor waterkeringspecialisten. Het Polder2Cs-Living Lab gaat de robuustheid van de Scheldedijk en de inzet voor de calamiteitenbestrijding in de volle breedte testen. Zo wordt het een proeftuin voor dijkexperts uit alle vier de landen die deelnemen aan het project. Organisaties en onderzoeksinstituten uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland slaan de handen ineen voor een compleet programma aan onderzoeken, proeven en testen.
Wat betekent de opbouw van een dijk voor de veiligheid? De manier van onderhoud? Welke schade richten dieren aan door holen in de dijk te graven? Wat is de invloed van buitendijkse schorren op de dijkbelasting? Stuk voor stuk vragen die hier in het Polder2C's Living Lab Hedwige-Prosperpolder kunnen worden beantwoord. Geen wonder dat de hele wereld meekijkt naar dit intrigerende project. Van het Amerikaanse leger tot lokale hoogwaterspecialisten, iedereen wil weten hoe de dijk reageert. De unieke kennis die dit project kan genereren is van levensbelang voor een veilige toekomst voor miljoenen mensen over de hele wereld.
Meer informatie vind je in de artikelen die verschenen in Land en Water en in Waterforum Magazine die je hier kunt inkijken.
In totaal nemen 13 partners actief deel aan het Polder2C's Living Lab Hedwige-Prosperpolder. Het Departement Mobiliteit en Publieke Werken, Flanders Hydraulics Research en de Katholieke Universiteit Leuven vertegenwoordigen België. Environment Agency and South West Water het Verenigd Koninkrijk. Cerema, ISL Engineering en de Universiteit van Lille Frankrijk. En tot slot de Technische Universiteit Delft, het Ministerie van Infrastructuur en Watermanagement, de provincie Zeeland, de HZ University Of Applied Sciences, het Ministerie van Defensie en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, Stowa voor Nederland.